Πέμπτη, 19 Μαΐου 2011

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

1. ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ (1974) του Σοφοκλή, με το Μάνο ΚατράκηΠαίζουν: Μάνος Κατράκης, Αλέκα Κατσέλη
Σκηνοθέτης: Τάκης Μουζενίδης
Σκηνικά -- Κοστούμια: Διονύσης Φωτόπουλος
Χορογραφία: Μαρία Χορς
Μουσική: Στέφανος Βασιλειάδης

2.ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ (1976) του Σοφοκλή, με τον Αλέξη Μινωτή
Παίζουν: Αλέξης Μινωτής, Όλγα Τουρνάκη, Ζώρας Τσάπελης, Μαρία Σκούντζου, Βασίλης Κανάκης, Γκίκας Μπινιάρης, Χρήστος Πάρλας, Στέλιος Βόκοβιτς.

Χορός: Κώστας Κοκκάκης, Κώστας Κοσμόπουλος, Θόδωρος Δημήτριεφ, Θάνος Δαδινόπουλος, Χριστόφορος Καζαντζίδης, Θόδωρος Συριώτης, Δημήτρης Τσούτσης, Γιώργος Γεωργίου, Δάνης Κατρανίδης, Κώστας Γαλανάκης, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Μπάμπης Γιωτόπουλος, Δημήτρης Γεννηματάς, Κώστας Καγξίδης, Ναπολέων Ροδίτης, Γιώργος Κώνστας.

Σκηνοθέτης: Αλέξης Μινωτής
Μετάφραση: Ιωάννης Γρυπάρης
Σκηνικά: Κλεόβουλος Κλώνης
Κοστούμια: Διονύσης Φωτόπουλος
Χορογραφία: Μαρία Χορς
Μουσική: Θόδωρος Αντωνίου
Μουσική διδασκαλία: Έλλη Νικολαΐδου

3.ΠΡΟΜΗΘΕYΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ (1992), του ΑισχύλουΠαράσταση του «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου που ανέβηκε από το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου το 1992.

Για το Θέατρο της Δευτέρας της ΕΡΤ γυρίστηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Παίζουν : Νικήτας Τσακίρογλου, Λήδα Τασοπούλου, Σωτήρης Βάγιας, Θωμάς Κινδύνης, Ελευθερία Ρήγου, Παναγιώτης Ζαγανιάρης, Κώστας Αθανασόπουλος, Μαρία Διακουμάκου, Κάκια Ιγερινού, Μίνα Χειμώνα, Μαρία Αλβανού, Ζαχαρούλα οικονόμου, Στέλλα Κρούσκα, Ελευθερία Ρήγου, Φλώρα Φλεβα, Ευαγγελία Ανδριτσάνου, Ντίνα Γκάτζιου, Ματθίλδη Μαγγίρα, Γιάννα Ζωίδου, Αριελ Κωνσταντινίδου, Ελευθερία Σαπουντζή, Κωνσταντίνα Ψωμά .

Σκηνοθέτης : Σπύρος Ευαγγελάτος
Μετάφραση : Κ.Χ. Μύρης
Τηλεσκηνοθεσία : Σταμάτης Χονδρογιάννης
Σκηνικά -- Κοστούμια : Γιώργος Ζιάκας
Μουσική : Μίκης Θεοδωράκης
Μουσική διεύθυνση : Λουκάς Καρυτινός
Μουσική διεύθυνση : Μπήλιω Μωραΐτη
Εκγύμναση χορού : Μαρία Αλβανού
Επιμέλεια φωτισμού : Ανδρέας Μάρκου


4.ΟΙ ΟΡΝΙΘΕΣ του Αριστοφάνη (1975)Η παράσταση που ανέβασε το Θέατρο Τέχνης στην Επίδαυρο το 1975 με όλο το επιτελείο του εκείνη την εποχή. (Γενική πρόβα 15.8.1975)
Κινηματογραφικά την επιμελήθηκε ο Μίμης Κουγιουμτζής, που είναι γνωστό ότι εκτός από το μεγάλο πάθος του για το θέατρο λάτρευε και τον κινηματογράφο.

Σκηνοθεσία: Κάρολος Κουν
Μουσική: Μάνος Χατζηδάκις
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Τσαρούχης
Χορογραφία: Ζουζού Νικολούδη


Οι Όρνιθες του Αριστοφάνη όταν πρωτοανέβηκαν στην Επίδαυρο στα τέλη της δεκαετίας του 1950 προκάλεσαν σάλο, ενόχλησαν και κατέβηκαν. Η επανάληψή τους την επόμενη χρονιά ήταν ένας πραγματικός θρίαμβος.

Ο Κάρολος Κουν με τους Όρνιθες και ο Αλέξης Σολωμός λίγο νωρίτερα με τις Εκκλησιάζουσες και τη Λυσιστράτη με τη Μαίρη Αρώνη αποκατέστησαν τον Αριστοφάνη που μέχρι τη δεκαετία του 1950, καυστικός & βωμολόχος ενοχλούσε το αστικό κοινό. Από τότε ο Αριστοφάνης δεν έλειψε ποτέ απ' τα Επιδαύρια.

Στους Όρνιθες του Θεάτρου Τέχνης συναντώνται 4 ιερά τέρατα του ελληνικού καλλιτεχνικού στερεώματος: Ο Κάρολος Κουν, ο Μάνος Χατζηδάκις, ο Γιάννης Τσαρούχης & η Ζουζού Νικολούδη.

Η παράσταση έμεινε κλασική & αναβίωσε με την αρχική της σκηνοθεσία πολλές φορές μετά το 1ο της ανέβασμα.

Όλα τα βίντεο, όπως και τα στοιχεία, από το εξαίρετο κανάλι του minimatakis29

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου