
ΜΕΡΟΣ Α΄
Τον ξέρουμε όλοι από τα παραμύθια του.
Το κοριτσάκι με τα σπίρτα, Ο μολυβένιος στρατιώτης, Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι, Το ασχημόπαπο, Η μικρή γοργόνα, Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα, Η βασίλισσα του χιονιού, Η τοσηδούλα, είναι μερικά μόνο από τα 160 συνολικά διηγήματα και παραμύθια που έγραψε. Φυσικά ασχολήθηκε και με την ποίηση, το θέατρο, το μυθιστόρημα και τη συγγραφή οδοιπορικών.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα παραμύθια του Άντερσεν είναι κυρίως αφηγήσεις για τους ενήλικους-υπό την προϋπόθεση ότι διατήρησαν μέσα τους το παιδί που κάποτε υπήρξαν…
Δεν θ’ αναφερθώ σε στοιχεία της ζωής του ούτε στον ιδιαίτερο θαυμασμό που του τρέφω.
Κυρίως κάποιες πλευρές του έργου του θα ήθελα να θίξω, μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται η μαγική πένα του μεγάλου παραμυθά.

Η Καπνικαρέα ζωγραφισμένη από τον Άντερσεν σε επίσκεψή του στην Ελλάδα το 1841
Οι περισσότεροι θεωρούν δεδομένη την αγάπη του προς τα παιδιά. Κάτι που μάλλον είναι ψευδές…Ο Άντερσεν δεν αγαπούσε τα παιδιά, αλλά μια εξιδανικευμένη παιδικότητα, όπως την ανακάλυπτε στον ίδιο του τον εαυτό. Για την παιδική ψυχούλα του έγραφε, όχι για τα παιδιά.
Έμαθε πολλά για την σκληρότητα των παιδιών από μικρή ηλικία. Μικρός είχε κλάψει πολλές φορές όταν τον κορόιδευαν τ’ άλλα παιδιά για την ασχήμια του ή όταν κρυβόταν πίσω από πόρτες και σκάλες για να μην τα βλέπει να μιμούνται τον τρελό παππού του. Στα 17 του βρέθηκε στην ίδια τάξη με πολύ μικρότερους συμμαθητές του, με τους οποίους δεν πέρασε καθόλου …παραμυθένια. Στο παραμύθι του «Το Ασχημόπαπο» ο Άντερσεν μιλά για τον εαυτό του…
Στα παραμύθια του όμως τα παιδιά είναι συνήθως αδύναμα, ανυπεράσπιστα πλάσματα που αντικατοπτρίζουν τον ίδιο του τον εαυτό. Στο έργο του «Οι άγριοι κύκνοι» ένα κοριτσάκι,η Έλση καθόταν στο δωμάτιο των χωρικών κι έπαιζε μ’ ένα πράσινο φύλλο,γιατί δεν είχε άλλο παιχνίδι…
(Στο βίντεο που ακολουθεί,ένας απολαυστικός Ντάνι Κέι στο ρόλο του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν )
(Η δημιουργική φύση του Άντερσεν τον έστρεψε ακόμη και στην χαρτοκοπτική, όπου με τις χάρτινες φιγούρες του προσπάθησε να ζωντανέψει κάτι από τα παραμύθια του… )

Για τον Χανς και η πιο ασήμαντη και ταπεινή ύπαρξη, έμψυχη ή άψυχη, αποκτά δικαίωμα λόγου μέσω…της πένας του.Τα παραμύθια δεν είναι γι’ αυτόν λόγια χωρίς αντίκρισμα στην πραγματικότητα. Αντιθέτως, μας συνιστά να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους «ιδιαίτερα στα παραμύθια, όπου δεν πρέπει να φοβάται κανένας την αλήθεια…»
Δεν θα κουράσω όμως άλλο με θεωρητικές αναλύσεις. Στο Δεύτερο Μέρος του μικρού αυτού αφιερώματος στον αγαπημένο μου παραμυθά, θα σταθώ σε κάποια αποσπάσματα σχετικά άγνωστων έργων του στο πλατύ κοινό,μα καθόλου αδιάφορων…
Ο τάφος του Χ.Κ.Άντερσεν στην Κοπεγχάγη
ΜΕΡΟΣ Β΄
Στο δεύτερο αυτό μέρος του μικρού αφιερώματός μου στο μεγάλο Δανό παραμυθά, θα παραθέσω αποσπάσματα σχετικά άγνωστων έργων του, περιληπτικές διηγήσεις παραμυθιών, συσχετισμούς τους με κομμάτια της ζωής του και πάνω απ’ όλα, θα καταθέσω τη συγκίνησή μου για το -υπέροχα διασκευασμένο από τους αδερφούς Κατσιμίχα –παραμύθι του «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα»… Αν δεν το έχετε αυτό το τραγούδι ακούσει ποτέ σας, μπορείτε να το ακούσετε σ' αυτό το πανέμορφο βίντεο που ακολουθεί:
*Τα έργα χαρτοκοπτικής είναι δημιουργίες του Άντερσεν κι εδώ μπορείτε να τα βρείτε συγκεντρωμένα όλα...
**Μια συλλεκτική έκδοση με τη ζωή και τα παραμύθια του (στα αγγλικά) μπορείτε να κατεβάσετε πατώντας εδώ
*** Επίσης μπορείτε πατώντας εδώ να μπείτε στην ιστοσελίδα του Μουσείου του Άντερσεν.
****Τα Άπαντα του Άντερσεν στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Αρσενίδη.
Στοιχεία από τη ζωή και το έργο του Άντερσεν δανείστηκα από το εξαίρετο βιβλίο που έγραψε η Μυρτώ Γεωργίου –Νίλσεν, με τίτλο «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας Άντερσεν»,εκδόσεων Καστανιώτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δεν επιτρέπονται νέα σχόλια.